La UGT FICA de CATALUNYA considera inadmissible el xantatge patronal d’intercanviar drets consolidats per obligacions legals al conveni agropecuari que no respecta l’SMI

El conveni agropecuari de Catalunya afecta a 36000 treballadors i treballadores, i també els temporers i temporeres itinerants, unes 20.000 persones més.

L’any 2020 se signava el darrer conveni agropecuari de Catalunya. Les constants modificacions legals, han fet que totes les categories professionals es trobin en aquests moments per sota de l’SMI fet que va ser denunciat per la la UGT FICA de Catalunya. Es van demandar, davant el TSJC, a les tres patronals del sector agrari (Unió de Pagesos, Jarc i l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre) per la seva negativa a actualitzar els salaris dels anys 2021 i 2022, la qual cosa ha provocat una importantíssima pèrdua adquisitiva dels treballadors i treballadores. Posteriorment, la organització va aplaçar la data de judici per ampliar la demanda i incorporar-hi la actualització salarial del 2023, tenint com a nova data de judici el 20 de juny de 2023.

Davant la negativa de les patronals a cedir, la UGT FICA va forçar una reunió de la comissió negociadora del conveni el  28 d’abril, en la qual van proposar increments salarials del 6,5% pel 2021, 5,7% pel 2022 i l’adequació de salaris l’SMI pel 2023.

Després d’una nova reunió, la patronal ha fet una proposta clarament xantatgista en la qual es proposa adequar les taules salarials (obligació legal)  a canvi de que els treballadors i treballadores renunciïn a un dret adquirit com és l’antiguitat

Des de la UGT FICA de Catalunya no s’acceptarà aquesta proposta que només  incrementaria la precarietat en el sector, ja de per si molt alta.