2020: baixa l’activitat i pugen els accidents mortals. Que ha passat?

L’any 2020 serà recordat per l’any de la pandèmia. L’activitat productiva va baixar exponencialment pel tancament ordenat pel govern, sota l’estat d’alarma. Les xifres són demolidores: l’any 2019  36 persones morien a la feina (26 a la construcció, 9 a la indústria i 1 a l’agricultura. L’any 2020 aquesta xifra s’eleva fins a 48, concentrades especialment a la indústria.

Si hi havia menys gent treballant que mai, per què es van incrementar els morts en accidents de treball i això va afectar especialment a la indústria?

La resposta a la pregunta és fàcil. Es va aturar l’activitat però també l’administració, amb la consegüent aturada dels serveis d’inspecció. Els pocs efectius es van col·lapsar ràpidament.

Fa temps que a la UGT-FICA de Catalunya estem exigint que la Taula per la Sinistralitat sigui operativa realment i que es despleguin els delegats territorials. Cal incrementar els efectius de la inspecció de treball i sobretot vigilar les subcontractes.

La pandèmia no es excusa per a tot: es va fallar i malauradament 48 companys i companyes no tornaran a casa per la deixadesa dels empresaris, però també de l’administració.