La UGT de Catalunya lamenta la mort de dos treballadors en menys de 48 hores

LA UGT DE CATALUNYA LAMENTA LA MORT DE DOS TREBALLADORS EN MENYS DE 48 HORES I EXIGEIX A L’ADMINISTRACIÓ UNA MAJOR VIGILÀNCIA DE LES EXTERNALITZACIONS I SUBCONTRACTES

L’any passat els accidents laborals amb baixa a Catalunya van augmentar un 9,76%, increment que arriba al 17,40% en el sector de la construcció

La Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA) de la UGT de Catalunya lamenta la mort de dos treballadors en menys de 48 hores a causa de sengles accidents que es podien haver evitat: un d’ells, pertanyent a una subcontracta, va ser atropellat la nit de dissabte mentre realitzava la tasca d’asfaltat de la pista principal de l’aeroport del Prat, i l’altre va morir ahir després de la caiguda d’una cistella en una obra de construcció a Masquefa. En aquest últim sinistre, un altre treballador va resultar ferit greu, i hem de recordar que divendres tres operaris també van resultar ferits en un accident en les obres de reforma de l’Hotel Princesa Sofía de Barcelona.

A l’espera que s’aclareixin els motius de tan lamentables successos, que estan essent investigat per les autoritats competents, des del nostre sindicat exigim fermament que es revisi la normativa laboral i l’actual regulació de les activitats d’externalització de serveis per garantir els drets dels treballadors subcontractats i perseguir els abusos de les empreses multiserveis. En molts casos, la coordinació d’activitats empresarials queda reduïda a un simple intercanvi de documentació entre empreses, sense efectes sobre les activitats laborals que interfereixen en un mateix centre ni sobre riscos derivats de la concurrència d’activitats. I per descomptat, en molts casos sense complir amb els deures legals d’informació, vigilància, control i cooperació per al compliment de la normativa preventiva respecte de les empreses contractistes i les seves subcontractes.

Des de FICA – UGT de Catalunya exigim a l’administració pública que intensifiqui les polítiques actives en matèria de prevenció, obrint urgentment una taula de diàleg social on analitzar l’incompliment sistemàtic de les obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals, que es valori l’increment de les sancions que estan recollides en la normativa vigent, i que aquestes siguin aplicades rigorosament.

Segons les darreres dades publicades per la Generalitat de Catalunya, l’any 2016 (fins al novembre) es van produir 83.007 accidents laborals amb baixa, el que suposa un augment del 9,76% respecte al mateix període de l’any anterior. Pel que fa al sector de la construcció, l’any passat van tenir lloc 8.095 sinistres, un 17,40% més que l’any anterior.