Les crisis de la automoció: entre la pandèmia i els semiconductors

La crisi dels semiconductors que ha fet aturar moltes de les fàbriques de l’automòbil del nostra país, és un conflicte afegit que es suma en un sector en plena reconversió.

A la realitat mediambiental, amb data límit imposada per la UE per l’any 2035, que imposa les 0 emissions en una tecnologia que encara no està preparada, se l’hi ha sumat la crisi de la COVID19. Si la transformació ja ens afrontava a molts reptes, la excessiva dependència de matèries primeres del mercat asiàtic ha fet que el que  havia de ser una revolució per al segle XXI s’acabi convertint en un malson en termes d’ocupació i de gestió de crisi

Pel que fa a les febleses del nostre model productiu hem constatat que és  excessivament depenent de la conjuntura exterior: l’increment del preu del transport marítim en més d’un 400%, la escalada del preu del petroli amb les conseqüències per als plàstics i els components de l’auto i la falta de semiconductors, són la conseqüència d’una globalització que ha anat centrifugant responsabilitats i que ha deixat a Europa a la intempèrie  i sense marge de maniobra.

La pandèmia tampoc ha ajudat. L’increment de demanda de microxips en altres sectors fruit de la rapida adaptació cap al teletreball (ordinadors, tablets…), ha contribuït en la saturació del mercat.

I evidentment tota aquesta conjuntura ha tingut un efecte rebot en l’ocupació del sector en forma d’ERTO i acomiadaments especialment d’aquelles persones amb contracte temporal (el 80%).

Donada la magnitud de la tragèdia és l’hora de la indústria. No pot ser que el 18% del PIB del nostra país es deixi en mans de l’atzar. Calen polítiques industrials anticipatòries que evitin la externalització de processos. Exigim grans consensos amb una mesa per la automoció on Govern, patronal i sindicats abordin la problemàtica des d’una òptica integral. I sobretot necessitem mesures especifiques per salvaguardar els centres de treball, ajudes en I+D+i i un pla que potenciï la fabricació a casa nostra de bateries i semiconductors.

La globalització ens ha ajudat és cert. Però ara és l’hora dels reequilibris i la industria de la automoció hi té molt a dir.