UGT FICA de Catalunya coneix la realitat dels treballadors i treballadores del Marroc

UGT FICA CATALUNYA ha tingut la oportunitat de la mà  de Sindicalistes Solidaris  de fer un intercanvi sectorial amb el sindicat CDT a Tànger. Hem pogut conèixer les realitats que pateixen els sectors de química, tèxtil, metall, auto i banca marcats per una forta  vulneració de drets laborals i humans.

Una realitat a plena llum de com el nostre continent  es nodreix i especula amb el Marroc. Des de la cooperació de Sindicalistes Solidaris (la ONG de la UGT de Catalunya) es dona suport i ajuda per aconseguir un treball digne per tothom.

A Tànger es pot visualitzar l’especulació que du a terme  Europa  que  amb convenis de comerç amb 60 països i tres grans Zones Franques  amb multinacionals instal·lades on la única representació es la de comitès creats per la pròpia empresa. Aquestes Zones Franques son recintes tancats on es prohibeix l’entrada de la representació dels treballadors i treballadores i on des d’on entren i surten en transport privat posat per les empreses per evitar el contacte amb el sindicat. Si els empresaris se n’assabenten d’una possible sindicalitzacio es procedeix a acomiadar immediatament a la persona que entra també en una  llista negre per no poder tornar a treballar en un país -volem recordar-  on no existeix la prestació de l’atur.

A més a més la majoria dels treballadors no son donats  d’alta de l’assegurança  obligatòria – només ho fan poc més del 20%-  fet que ells nomes poden comprovar una vegada a l’any a les administracions.

El Marroc compta amb un  Codi de treball que no es compleix. En son un exemple les jornades d’ 11 o 12 hores, l’incompliment  del salari mínim de 300€, per no parlar de Seguretat i Salut Laboral que es inexistent. Podem afirmar que moltes de les empreses a Europa han rebut o rebran ajudes Next Generation i tenen delegacions a les Zones Franques.

Els treballadors i treballadores estan sotmesos a un Govern que quan ha signat un acord després no el compleix i no passa res. Moltes empreses espanyoles han arribat a amenaçar amb el tancament si es negociava un conveni colectiu. Davant fets com aquests nomes els hi queda sobreviure, sota l’explotació dels països del nord i al nostre sindicat germà – la CDT-  amb l’ajuda de Sindicalistes Solidaris.

La nostra obligació es cooperar per evitar aquest abusos als nostres companys i companyes. Hem de fer esforços per garantir els drets humans i laborals i trobar les  eines  per una negociació col·lectiva que garanteixi un treball digne per a tothom.