UGT FICA prepara una bateria de denúncies contra idiada i anuncia al govern que no signarà cap acord

UGT FICA prepara una bateria de denúncies contra idiada i anuncia al govern que no signarà cap acord que faciliti ajudes públiques a aquesta empresa participada fins que no fomenti unes relacions laborals de qualitat.

Hem enviat avui una carta al Govern de la Generalitat on exigim que la possible licitació per un nou contracte de concessió estigui condicionada a què es garanteixi que Idiada és una empresa socialment responsable.

UGT FICA de Catalunya ha enviat avui una carta al vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i als consellers d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, per exigir al Govern que intervingui davant la situació que s’està produint a Idiada.

En els darrers mesos, dins del Consell Català d’Empresa, patronals, sindicats i el Departament d’Indústria estem negociant un nou Pacte Nacional (PNI) per al 2021 com a pla de xoc per afrontar la situació provocada per la pandèmia i impulsar la indústria com element estratègic per a l’economia del país. Hi treballem en dos grups paral·lels, un sobre polítiques industrials horitzontals i un altre d’específic del sector de la mobilitat i l’auto. Aquest últim es basa en una negociació prèvia, el Programa de Suport a la Indústria de la Mobilitat i l’auto, que no es va ratificar pel Consell però que estava bastant avançat.

Durant aquestes negociacions, UGT FICA hem insistit que les ajudes públiques han de servir per salvar empreses i i desenvolupar projectes de futur, però sense deixar de costat la creació i el manteniment de llocs de treball de qualitat, sent imprescindible el respecte al marc de relacions laborals i els criteris de responsabilitat social de les empreses.

Idiada és una empresa gestionada per Applus+ a través d’una concessió de la Generalitat. Applus+ té el 80% de participació en el negoci; el 20% restant correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya. Idiada opera des d’un centre tecnològic de 351 hectàrees, propietat del Govern, a Santa Oliva, a l’Albonar (Tarragona). El passat 3 de novembre, en acord de govern, es va aprovar una subvenció directa del Departament d’Empresa i Coneixement —a través d’Avança— de 15,3 milions d’euros a aquesta empresa per a la construcció de pistes de proves i instal·lacions per a vehicles connectats i autònoms.

Idiada és considerada per la Generalitat de Catalunya una empresa estratègica per a la indústria de l’automoció a Catalunya. La subvenció a 5 anys està recollida també dins de la proposta, no aprovada encara, del Pla de Xoc per a la Indústria de la Mobilitat i l’Automoció del PNI, i contempla 3 milions d’euros per al 2021. Per a la UGT FICA de Catalunya una empresa estratègica no pot ser-ho si no ho és també amb els seus treballadors i treballadores, i si no practica unes relacions laborals de qualitat i fomenta una participació de la plantilla a través de la seva representació sindical.

En aquest sentit, almenys en els darrers 6 anys, des de la UGT FICA hem denunciat públicament i reiteradament els problemes d’interlocució i la manca d’entesa entre la direcció de l’empresa i la representació sindical. Els incompliments reiterats d’alguns compromisos aconseguits, l’actitud intransigent i el tarannà de la direcció impedeixen mantenir una relació fluida entre les parts, cosa que provoca sovint importants tensions i malestar entre els treballadors i les treballadores. Aquesta situació s’ha vist agreujada recentment amb la presentació de dos ERTO, un dels quals va ser denunciat pel nostre sindicat davant l’autoritat laboral ja que, tot i plantejar una caiguda del 80% de la facturació i la cancel·lació de projectes, el balanç del 2020 presentat per la direcció han estat positius: 203 milions d’euros de facturació, un 15% menys que en l’exercici anterior, i 15,3 milions en subvencions. Tot això mentre es rescindeixen el 10% dels contractes temporals de la plantilla i es presenten dos ERTO de 10 mesos de durada.

El Departament d’Empresa i Coneixement no és aliè a aquesta situació. En reiterades ocasions, i amb diverses direccions generals d’Indústria, UGT FICA hem parlat i sol·licitat la seva mediació per posar remei a aquesta situació. Algunes intervencions de la direcció han tingut algun efecte puntual, però no s’ha aconseguit en absolut canviar el fons de les formes ni la manera d’actuar de la direcció d’Idiada.

Davant aquesta situació, des de la UGT FICA de Catalunya hem anunciat al Govern que no signarem cap acord ni pacte que contempli ajudes públiques a Idiada, seguint el nostre criteri de no donar diners públics a aquelles empreses que no fomentin unes relacions laborals de qualitat ni practiquin una interlocució fluida amb la representació de la plantilla. Encara menys si parlem d’una empresa amb participació pública, com és el cas d’Idiada. Aquest serà el posicionament del nostre sindicat fins que no desapareguin aquestes males pràctiques de l’empresa i s’aclareixi la situació. Per aquest motiu ens posem en disposició per trobar-nos amb les autoritats per prendre les solucions oportunes.

Així mateix, hem tingut coneixement que s’està preparant una possible licitació per un nou contracte de concessió per Idiada per vint anys. Seria inacceptable, al nostre entendre, que no es tingués en compte la política de relacions laborals duta a terme durant tots aquests anys per Applus+, exigint dins del plec de condicions que es presenti l’obligació de garantir que es tracta d’una empresa socialment responsable.