Primera reunió sobre el Fons de Transició Nuclear

Ahir es va dur a terme la primera reunió de treball sobre el ‘Fons de Transició Nuclear’ creat per la Secretaria d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat.

L’objectiu d’aquesta reunió és construir un marc de creació d’ocupació com a alternativa per als territoris afectats pel tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós. Això serà possible a través del finançament de projectes de desenvolupament econòmic i creació d’ocupació alternatius. En aquest reglament de funcionament hi participaran els diferents agents implicats. Per part de la UGT de Catalunya, van assistir-hi la Laura Márquez, responsable de la Secretaria del Sector de l’energia i Aigua de la  UGT FICA Catalunya i Juan Luis Cantón, secretari general de la secció sindical de la UGT d’Ascó i Vandellós.

Des del sindicat, creiem i considerem que la dotació del Fons serà insuficient si realment volem aconseguir que la transició sigui justa, sense deixar cap treballador i treballadora enrere ni cap territori. D’altra banda, a les centrals catalanes amb una mitjana de 3.000 llocs de feina directes, la major part de personal altament qualificat, ha de tenir oportunitats i garanties d’ocupació perque, com dèiem, aquesta transició sigui justa amb les persones treballadores i per extensió, amb les zones afectades.

Després d’aquesta intervenció per part de la UGT de Catalunya, es va recollir la possibilitat que cada projecte que es presenti  a la Memòria del Reglament, incorpori una estimació en l’impacte directe de la generació d’ocupació.

A partir d’aquest moment, es mantindran diverses reunions en aquesta línia per tenir aprovat, aquest reglament, al marc del tercer trimestre de 2022 i tenir un pla d’inversions a finals d’any per al 2023.