Energia Nuclear: el rol en la transició energètica

Aquest 18 de maig ha tingut lloc a la Pobla de Mafumet les Jornades “ Energía Nuclear; hacia una transición justa y empleo de calidad”. Amb la participació de treballadors i treballadores de diferents centrals, s’ha volgut posar damunt de la taula el rol d’aquest tipus d’energia en l’abastament pel conjunt de la població i les empreses i en la futura transició energètica

En un moment en que la demanada d’energia creix exponencialment, i en un context d’alta dependència energètica de l’exterior, s’ha demostrat que no es pot prescindir de l’aportació de la nuclear al nostre país. A molts països ja s’estan fent plans per incrementar l’aportació d’aquest tipus d’energia a la xarxa. La UE l’ha arribat a declarar com a energia verda per la poca contaminació i residus que genera. És per tot això que s’ha demanat l’aposta pel mix energètic amb diversificació d’aportacions.

En aquests moments en que la transició energètica és una realitat, s’ha exigit una transició que pensi no només en termes econòmics sinó que compti amb el territori i l’impacte que tindria per l’ocupació en el cas de tancament. A més a més, s’ha destacat la importància de la formació per als treballadors i treballadores.

Finalment s’ha demanat una taula estratègica a nivell estatal per obrir el debat sobre el futur de l’energia nuclear, i  quin impacte tindrà sobre l’ocupació i com  aconseguim que sigui justa per a tothom.